ombre pisze:
Praktycznie wszyscy jesteśmy z jednego pokolenia, a niektórzy są nawet młodsi od Ciebie, Emil
wiem, ale to akurat było do starszej forumowej gwardii, posiadającej uprawnienia moderatorskie i banujących za różne głupoty.
i wiem, że na forum są osoby o rok młodsze ode mnie. ba, nawet o dwa! a w te wakacje pewnie zaczną dołączać osoby młodsze o 3 lata ode mnie, ola boga! tylko jednak widać, że te pare lat w górę = pozbawienie się jakiegokolwiek dystansu do siebie, nawet w internecie. kaśka nikogo nie obrażała, chciała się pewnie wkupić w nasze towarzystwo paroma żartami i dostała za to po łbie. i to się rozchodzi.
ombre pisze:
Nie wiem jakie macie doświadczenia z innych for dyskusyjnych, ale tutaj też obowiązuje netykieta, która sprowadza się po prostu do kultury osobistej. Na żarty można sobie pozwolić, ale jak już się z kimś lepiej poznasz, zżyjesz. Rubaszne żarty na takie tematy wśród obcych ludzi mogą powodować zwyczajne zgorszenie - to tak, jakby obcy facet mi opowiedział seksistowski żart na przystanku autobusowym dla zabicia czasu.
czyli zgodnie z twoim rozumowaniem trzeba wprowadzić pewne zasady. proponuję:
1 miesiąc stażu na forum - dozwolone 2 rubaszne żarty na tydzień
2 miesiące stażu na forum + jedna osoba z forum poznana - dozwolone 4 rubaszne żarty na tydzień.
3 miesiące stażu na forum + dwie osoby z forum poznane - dozwolone 6 rubasznych żartów na tydzień.
no dajcie spokój, poluzujcie poślady. to jest forum, tu nie ma się każdy lubić, ma być różnorodnie, mają być pokazywane różne poglądy, różne poczucia humoru i ma tu być zbieranina różnych ludzi ze środowisk studenckich (albo eks środowisk studenckich - przynajmniej o ile się nie mylę takie założenie było na początku) różnych płci i w różnym wieku. więc powinna tu się odnaleźć i rubaszna lesbijka, i samotny informatyk gej, i biseksualny polonista wyrywający chłopaków w bibliotece. nie może być tak, że jak ktoś nam nie pasuje to od razu dostaje bana.