PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 8 gru 2019, o 01:06

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany post: 2 wrz 2008, o 17:54 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2004, o 19:32
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa da się lubić...
Zasadniczo moja babcia rozróżniała następujące gotowanych jajek:

-na miękko
-na średnio
-na twardo
-na śliwkowo

Jajko na miękko według tej notacji miało tylko nieco ścięte białko i żółtko nie ścięte. Jajko na średnio miało ścięte całe białko, zaś żółtko nie ścięte.
Jajko na twardo miało ścięte białko i żółtko, z zachowaniem żółtego koloru żółtka.
Jajko na śliwkowo było poważnie przegotowane, po ostudzeniu żółtko lub jego brzegi były wyraźnie zielone. Do tego posunięty był już hydrolityczny rozkład, z silną wonią siarkowodoru.
Można jeszcze wyróżnić stadium między jajkiem na średnio i twardo; często zachodzi z syropowatą przemianą żółtka.
Wspomniana forma, jak również postać śliwkowa i na miękko są w mojej ocenie spożywczo nieprzydatne. Tym samym rozróżniam tylko jajko na miękko jako jajko ze ściętym białkiem i nie ściętym żółtkiem oraz jajko na twardo, zgodne z powyżej prezentowaną notacją.

Sporządzenie jajka na twardo wymaga gotowania 10 minutowego, przy założeniu, że jajko trafia prosto do ukropu.
Sporządzenie jajka na miękko jest już bardziej krytyczne.
Można wyróżnić dwie metody gotowania:
-gotowanie z gradientem temperatury
-gotowanie bez gradientu

Gotowanie z gradientem nie znajduje zastosowania. Polega ono na tym, że jaja wkłada się do wody zimnej i podgrzewa. Duża ilość zmiennych, jak temperatura wody, jej ilość, moc paleniska nie pozwalają na powtarzalność.

Gotowanie bez gradientu polega na tym, że jajka wkłada się na wodę wrzącą. Jeśli jajka są z lodówki to gotujemy równo 5 minut lub 4 minuty 40 sekund (jajka wyraźnie mniejsze). Gotowanie przerywamy letnią wodą.
Zaleca się, by ilość jajek na osobę nie przekraczała 2.

Jaja ze spiżarni gotujemy 4 minuty 30...40 sekund, jeśli temperatura była 18-26 stopni. Na każde 5 stopni poniżej tego zakresu gotowanie wydlużamy o 10...15 sekund.

Bon apetito!

_________________
...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 2 wrz 2008, o 19:36 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
jedyne co mi przychodzi do głowy to:
WOW there's a lot of science at work to boiling an egg :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 2 wrz 2008, o 21:38 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Soli, soli dać do wody!

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 00:24 
Offline
Wiedźma jak ta lala

Rejestracja: 3 sie 2006, o 01:26
Posty: 1112
Lokalizacja: #intj / #intp
Solenie to nic a nic nie daje. Dziurkowanie tak. Tylko, 7z9... do tego wystarczy widelec. :>

_________________
,,Niewłaściwie dobrane słowa potrafią stworzyć wspaniałą przeszkodę dla umysłu'', F. Bacon.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 00:37 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
a ja niczego nie dziurawie ani nie sole - tylko gotuje jak najdluzej. wtedy mam pewnosc, ze mi sie jajko nie rozleje, co by bylo bardzo niepraktyczne

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 00:53 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
Surion pisze:
Solenie to nic a nic nie daje. Dziurkowanie tak. Tylko, 7z9... do tego wystarczy widelec. :>

Zdecydowanie solenie wody do jajek to jakiś mit kuchenny

Poza tym trzeba zobaczyć tę maniakalną minę 7 jak pyta czy masz jakąś igłę żeby przekłuć jajko. :D

Wspomniane urządzenie jest skuteczniejsze niż igła bo jest znacznie łatwiejsze do trzymania i nie ginie w szufladzie z uwagi na swój rozmiar :D "kłujka" jest też sztywniejsza niż przeciętna igła :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 08:38 
Offline
Czarownica z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 3 paź 2005, o 15:39
Posty: 933
Lokalizacja: Tajne/poufne
Chlopiec pisze:
a ja niczego nie dziurawie ani nie sole - tylko gotuje jak najdluzej. wtedy mam pewnosc, ze mi sie jajko nie rozleje, co by bylo bardzo niepraktyczne


Dlaczego? Płynne, gorące żółtko jest mm... pyszne. :)

A jeśli chodzi o dziurkowanie, to chyba najpraktyczniejszą rzeczą do tego, prócz tego 'kłujka', jest pinezka...

_________________
Nie będziemy tego poprawiać. Wszyscy tak robią!
Ludzie się naoglądali telewizji HD i teraz chcą nie wiadomo czego…


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 12:42 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
po pierwsze jajka sa niedobre.
po drugie plynne zoltko ma duza temperature, a jest plynne, czyli moze poparzyc. moze tez sie latwo rozlac i cos zabrudzic.

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 12:47 
Offline
Czarownica z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 3 paź 2005, o 15:39
Posty: 933
Lokalizacja: Tajne/poufne
Jajka są dobre. I mają wpływ na ilość... no, nieważne czego ;)

Trzeba jeść tak, by się nie poparzyć ;) I nad talerzykiem... :>

_________________
Nie będziemy tego poprawiać. Wszyscy tak robią!
Ludzie się naoglądali telewizji HD i teraz chcą nie wiadomo czego…


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 14:56 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
Chlopiec pisze:
po pierwsze jajka sa niedobre.

zaryzykuję bycie monotonnym i się powtórzę :D
Chłopcze, sam jesteś niedobry :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 16:36 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
no dobrze - takie na twardo, jak już są praktycze to są całkiem dobre.

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 19:58 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Chlopiec pisze:
po pierwsze jajka sa niedobre.

Patrz -> Link.

Cytuj:
po drugie plynne zoltko ma duza temperature, a jest plynne, czyli moze poparzyc. moze tez sie latwo rozlac i cos zabrudzic.

Jajko obiera się tylko od góry, następnie wyjada się je łyżeczką. Po zjedzeniu zostaje pusta skorupka. Do żółtka można dodać soli, masła itp. Jajko na miękko jest pyszne.

Asakura pisze:
Zdecydowanie solenie wody do jajek to jakiś mit kuchenny

Możliwe, a ja wode i tak zawsze sole.

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 20:44 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
Gidja pisze:
Chlopiec pisze:
po pierwsze jajka sa niedobre.

Patrz -> Link.

No dobra ale co te linki mają wspólnego z jajkami?
1 chłopiec ładnie śpiewa i jest niebrzydki drugi nie w moim typie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 22:04 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
ja jajko jem tak, że je obieram z tego na wierzchu i wkładam do buzi, po czym przegryzam. Jak jest zbyt miękkie, to to żółte wypływa mi na język i mnie parzy. Twardym się jeszcze nigdy nie poparzyłem.

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 22:11 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Do jajka na miękko powinno się stosować odmienną metodę, opisaną przeze mnie wyżej.

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group