Składniki: 4 szklanki bulionu 200 g pieczarek por 2 marchewki 3-4 serki topione (śmietankowe mniam ! ) 200-250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko sól pieprz bułka tarta natka pietruszki
Por kroimy w półplasterki (część białą, bez liści), marchewki obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy około 20 minut, od momentu, gdy klopsiki wypłyną na powierzchnię zupy. Następnie do miseczki nalewamy trochę zupy, dodajemy do niej serki topione, dokładnie mieszamy do momentu ich całkowitego "rozpuszczenia". Rozpuszczone serki dodajemy do reszty zupy, dokładnie mieszamy, gotujemy razem około 10 minut.
Mniam ! <3
|