Jako że zaczęła się jesień i sezon na jabłka, wrzucam przepis na błyskawiczne, tanie i naprawdę smaczne ciasto.

Potrzebujesz:
– 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówek;
– 1 szklanka mąki;
– 0,5 szklanki cukru;
– 0,5 kostki margaryny;
– 2 jajka;
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
– cukier puder do posypania.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm. Na tortownicę o średnicy 24 cm, należy wziąć półtora raza więcej, a na tortownicę o średnicy 28 cm — dwa razy więcej składników.
Przygotowujesz:
Z białek ubijasz pianę, następnie stopniowo dodajesz cukier i żółtka. Następnie dodajesz po trochu mąki z proszkiem, cały czas mieszając. Na koniec wlewasz ostudzoną, stopioną margarynę i mieszasz. Do tak gotowego ciasta wrzucasz obrane i pokrojone w cienkie kawałki jabłka i dokładnie mieszasz tak, aby jabłka zostały pokryte ciastem. Całość powinna wyglądać, jakby ciasta było zdecydowanie za mało w stosunku do jabłek.

Ciasto przekładasz do natłuszczonej i wysypanej tortownicy. Pieczesz 30–40 minut w 180–200°C. Po ostudzeniu posypujesz wierzch cukrem pudrem.
Konsumujesz:
Po
całkowitym przestygnięciu.
