PWGay http://pwgay.vipserv.org/ |
|
Naleweczki różnej maści http://pwgay.vipserv.org/viewtopic.php?f=21&t=2583 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | kfasik [ 26 sty 2010, o 17:22 ] |
Tytuł: | Naleweczki różnej maści |
Domowy RUM Wariant I Składniki: - 1 szklanka spirytusu - 1 szklanka wody - 50 ml esencji rumowej - 10 ml esencji waniliowej - 10 ml esencji ananasowej - 20 dag cukru Wariant II Składniki: - 2 szklanki spirytusu - 2 szklanki wody - 48 ml esencji rumowej - 4 łyżki cukru Sposób przyrządzenia w obu wariantach: Do rondla wsypać cukier i podgrzewać, aż zacznie wrzeć i zarumieni się na złoty kolor, dodać wodę, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować powoli, aż cukier rozpuści się. Schłodzić. W słoju wymieszać wszystkie składniki „Rumu” i odstawić na 30 dni. Po tym okresie alkohol przefiltrować i przelać do butelki. Nalewka brzoskwiniowo-migdałowa Składniki: - 1 kg dojrzałych brzoskwiń - 1 rozgnieciona pestka brzoskwini - ½ szklanki cukru - 2 szklanki wody - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej - 2 szklanki spirytusu - 1 szklanka koniaku - 10 słodkich migdałów Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w połówki. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać alkoholami i wodą z cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki. Odstawić szczelnie zamknięte butelki na okres 6 miesięcy, aby trunek nabrał smaku i zapachu. Nalewka pomarańczowo-kawowa Składniki: - Ziarna kawy - Duża pomarańcza - 250 ml wody - 0,5 l spirytusu 95% - 40 dag cukru Sposób przyrządzenia: Pomarańczę należy umyć i przekroić na pół, a następnie do każdej połówki wcisnąć po ok. 20 ziarenek kawy. Tak przygotowaną pomarańczę umieszcza się w słoju. Wodę z cukrem gotuje się tworząc syrop, który po ostudzeniu miesza się ze spirytusem i dolewa do naczynia z pomarańczą. Całość zamkniętą, zostawia się na ok. 6 tygodni. Po tym czasie, przefiltrowuje się i rozlewa do butelek gotową nalewkę. Nalewka mandarynkowa Składniki: - 5 dag wysuszonych skórek z mandarynek - 20 dag cukru - 0,5 l spirytusu - 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Na początku należy włożyć do słoja skórki z mandarynek i zalać je spirytusem, szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na ok. 2 dni. Potem zlać płyn do butelki. W szklance gorącej wody rozpuścić cukier, przelać do większego naczynia i dodawać nalew cały czas mieszając. Po tym zlać do butelki i odczekać, aż płyn się sklaruje (może to potrwać nawet 2 tygodnie). Sklarowany płyn należy zlać i wraz z płynem z przefiltrowanego osadu dodać do nalewki. Spożywać można od razu. Limoncelle – cytrynówka Składniki: - 1 l spirytusu - 12 średniej wielkości cytryn - 60 dag cukru - 1 l wody Sposób przyrządzenia: Umyć bardzo dokładnie cytryny i wytrzeć je czystą ściereczką. Obrać tylko żółtą cześć skórki z cytryn. Pokroić obraną skórkę w paseczki i zalać spirytusem. Zostawić na 2 dni. Rozpuścić w wodzie cukier. Oddzielić spirytus od skórek cytryn, zmieszać z wodą z cukrem i rozlać do butelek. Nalewka plebana Składniki: - 12 cytryn - 1 l miodu lipowego lub wrzosowego - 1 l wódki - 1 l węgierskiego Tokaju - 1 l spirytusu - 2 goździki - 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Wycisnąć sok z cytryn i połączyć z pozostałymi składnikami. Przelać do 5 litrowego gąsiora i szczelnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając w tym czasie zawartość. Po tym okresie, nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 miesiące aby nalewka nabrała smaku i aromatu. Wersja dodruku w PDF |
Autor: | trekker [ 27 sty 2010, o 05:11 ] |
Tytuł: | Re: Naleweczki różnej maści |
ja tylko zaznaczę że właśnie zajadam się przemysłowymi ilościami mandarynek żeby wyprodukować potrzebną ilość suszonej skórki |
Autor: | Solaris [ 27 sty 2010, o 23:42 ] |
Tytuł: | Re: Naleweczki różnej maści |
Wszędzie jest napisane "zostawić na 2 dni" albo nawet "odstawić na 3 miesiące". To ja pytam: kto tyle wytrzyma z czekaniem? ![]() |
Autor: | Radek9 [ 24 paź 2016, o 20:16 ] |
Tytuł: | Re: Naleweczki różnej maści |
Najsmaczniejsza naleweczka jaką przyszło mi próbować to gruszkowa. Nieokreślony smak, gęsta miodzio. Może jedynie wiśniowa może z nią konkurować. |
Autor: | Solaris [ 3 gru 2016, o 19:39 ] |
Tytuł: | Re: Naleweczki różnej maści |
A ma ktoś kuncepcję, co sensownego zrobić z jabłek? Mam (miewam) ze 200kg... |
Autor: | Chlopiec [ 5 gru 2016, o 18:24 ] |
Tytuł: | Re: Naleweczki różnej maści |
Ludzie niby cydr robią, czy też coś winopodobnego (cydr), ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt do tego. Klasyczne nalewki nie wiem jak wychodzą. Może zrobić jakiś przecier i zmieszać z alko? |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |