PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 19 cze 2019, o 03:17

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany post: 14 sty 2010, o 23:10 
Offline
Czarownica z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwie 2009, o 10:04
Posty: 962
Z cylku: Wróbel środkowoeuropejski poleca:

Ciasto makowe

Składniki ciasta:

- 1 puszka maku do ciast
- 5 jajek
- 20 dag. cukru (niepełna szklanka)
- 4 duże jabłka (zetrzeć na tarce jarzynowej)
- ½ kostki masła roślinnego
- 7 łyżeczek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach (najlepszy migdałowy)
- biszkopty (okrągłe – ilość w zależności od wielkości prodiża bądź formy)

Sposób wykonania:

Cukier utrzeć z żółtkami (do połączenia), dodać miękkie masło roślinne i wymieszać. Lekko odcisnąć starte jabłka i włożyć do ucieranej masy. Wsypać kaszę manny, dodać mak i proszek do pieczenia oraz zapach. Powstanie dosyć gęsta masa. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ze zrobioną wcześniej masą. Całość wyłożyć na formę wyłożoną wcześniej biszkoptami. Piec około godziny. Góra ciasta powinna przybrać lekko brązowy kolor. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Według uznania ciasto można wzbogacić o orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę pomarańczy, albo dolać odrobiny smakowego alkoholu.

Dobry ! przepis na polewę:

- ½ kostki masła
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao (najlepiej holenderskie w ciemnobrązowym pudełku z wiatrakiem)

Wszystkie składniki umieścić w garnku, wymieszać i doprowadzić do zagotowania często mieszając. Gorącą masę wylać na ciasto.

! Dobre rady !

Nie nasączać biszkoptów - miękną one odpowiednio w trakcie pieczenia i chłoną wilgoć z ciasta.

Jeśli nie odkryliście jeszcze dobrodziejstw papieru do pieczenia, to zwracamy Wam uwagę, że jest już od dawna dostępny na naszym rynku. Używanie go zaoszczędzi Wam babrania się w maśle i bułce tartej przy smarowaniu formy. Papier wykłada się bezpośrednio na blachę odpowiednio przycinając. Stosując papier unikniecie niespodzianek związanych z przywieraniem ciasta do ścianek formy. Papier zapewni Wam komfort, podniesie estetykę wykonywanej pracy.

Smacznego ! ! !

_________________
Wróbelek jest mała ptaszyna
wróbelek istotka niewielka
on brzydką stonogę pochłania
lecz nikt nie popiera wróbelka

Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta
że wróbelek jest druh nasz szczery
Kochajcie wróbelka chłopięta
Kochajcie do jasnej cholery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 16 sty 2010, o 18:40 
Offline
Mistrz-Magik ;)

Rejestracja: 23 cze 2009, o 20:54
Posty: 259
aaa moj słaby punkt:P za ciastoz makiem moge zrobic wiele;p

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" A.Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group