PWGay
http://pwgay.vipserv.org/

Drożdżowiec.
http://pwgay.vipserv.org/viewtopic.php?f=21&t=2257
Strona 1 z 1

Autor:  airborne73 [ 22 cze 2009, o 00:19 ]
Tytuł:  Drożdżowiec.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki (1kg - bo będzie potrzebna jako 'osuszacz'),
  • 2 jaja,
  • szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • wanilia lub cukier wanilinowy (jedna torebka),
  • 10dag drożdży (jedna paczka - suszonych dwie),
  • 10dag rodzynek,
  • 1 kostka margaryny do pieczenia (lub 1 i 1/4 polskiej kostki masła - 25dag),
  • trochę tartej bułki.
Narzędzia:
  • prodiż (grzejący z góry i z dołu, może być też piekarnik),
  • duża miska,
  • duży garnek,
  • para rąk.
Algorytm:
  1. Prodiż wysmarować odrobiną margaryny i wysypać bułką.
  2. Do dużego garnka nalać pełno wody i wstawić do zlewu.
  3. Rodzynki sparzyć i przesypać mąką.
  4. Do mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru.
  5. Do dużej miski wsypać mąkę (4 szklanki), dodać jaja i margarynę/masło. Połączyć ręcznie - troszkę się trzeba natrudzić :), bo suche dość będzie.
  6. Poczekać, aż drożdże zaczną 'działać' (widać, bo się ich robi więcej i bąbelki się pojawiają).
  7. Dodać drożdże do michy, wyrobić na jednolite ciasto. Dodawać mąki aż odejdzie od ręki (to będzie widać :) ) .
  8. Z ciasta zrobić kulę i wrzucić do garnka z wodą. Kula powinna utonąć.
  9. Kiedy kula wypłynie na powierzchnię - wyjąć z powrotem do michy, dodać cukier, wanilię i rodzynki i wyrobić ponownie. Można trochę mąki dodać, jak się będzie za bardzo kleiło.
  10. Wrzucić do prodiża, włączyć grzanie i czekać aż się zrobi jasnobrązowe (jakieś 45-60 minut).
  11. Sprawdzić (najlepiej ostrym drewienkiem), czy jest 'suche' (dobre są zaostrzone pałeczki do ryżu) - wetknąć w środek i po wyjęciu sprawdzić, czy drewienko jest suche, czy oblepione ciastem.
  12. Jak jest suche - wyłączyć prodiż, odkryć i poczekać, aż ciasto nieco ostygnie.
Gorące jest pyszne :), choć niezdrowe. Smacznego.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/