PWGay
http://pwgay.vipserv.org/

Bimber owocowy
http://pwgay.vipserv.org/viewtopic.php?f=21&t=2223
Strona 1 z 1

Autor:  Alek [ 7 cze 2009, o 01:23 ]
Tytuł:  Bimber owocowy

Z uwagi, że owoców mamy obecnie pod dostatkiem i zdarza się, że fermentują warto je przerobić na bimber.

Potrzeba:
-owoców (mogą już zaczynać fermentować)
-cukru
-wody
-drożdży

Proporcje cukru wody i drożdży są 1410 tj 1 kg cukru, 4 litry wody i 10 dkg drożdży. Jeśli jednak owoców mamy dużo to zmniejszamy ilość cukru. Sporządzony z mieszaniny w/w z owocami zacier
wlewamy do butli szklanej z rurką do fermentacji wina i zostawiamy w cieple na tydzień. Warto od czasu do czasu zamieszać zawartością.
Potem wlewamy zacier do aparatury destylacyjnej i destylujemy. Odrzucamy przedgon i pogon, zbierając frakcję do co najwyżej 80 stopni. Jeśli kolumna słaba jest, to po pierwszej destylacji na każdą szklankę bimbru dodaje się łyżkę stołową węgla aktywnego (bardzo dobry jest NORIT SX2). Mieszamy bimber z węglem i sączymy przez filtr. Otrzymany bimber ma ok. 50%. Warto poddać go raz jeszcze destylacji. Frakcja zbierana w 78 stopniach jest frakcją właściwą i ma ok 90%. :papa:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/