PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 19 sie 2018, o 13:07

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bimber owocowy
Nieprzeczytany post: 7 cze 2009, o 01:23 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2004, o 19:32
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa da się lubić...
Z uwagi, że owoców mamy obecnie pod dostatkiem i zdarza się, że fermentują warto je przerobić na bimber.

Potrzeba:
-owoców (mogą już zaczynać fermentować)
-cukru
-wody
-drożdży

Proporcje cukru wody i drożdży są 1410 tj 1 kg cukru, 4 litry wody i 10 dkg drożdży. Jeśli jednak owoców mamy dużo to zmniejszamy ilość cukru. Sporządzony z mieszaniny w/w z owocami zacier
wlewamy do butli szklanej z rurką do fermentacji wina i zostawiamy w cieple na tydzień. Warto od czasu do czasu zamieszać zawartością.
Potem wlewamy zacier do aparatury destylacyjnej i destylujemy. Odrzucamy przedgon i pogon, zbierając frakcję do co najwyżej 80 stopni. Jeśli kolumna słaba jest, to po pierwszej destylacji na każdą szklankę bimbru dodaje się łyżkę stołową węgla aktywnego (bardzo dobry jest NORIT SX2). Mieszamy bimber z węglem i sączymy przez filtr. Otrzymany bimber ma ok. 50%. Warto poddać go raz jeszcze destylacji. Frakcja zbierana w 78 stopniach jest frakcją właściwą i ma ok 90%. :papa:

_________________
...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group