PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 9 gru 2019, o 03:21

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 22:53 
Offline
Czarownica nie z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2007, o 00:11
Posty: 680
Lokalizacja: Zakład Języków i Kultur Afryki
najlepsze jest na średnio, a do kanapek na twardo! na miękko jest ohydne :?

_________________
twoje zdanie mnie nie interesuje. mam własne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 3 wrz 2008, o 23:12 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Dla Chłopca i innych co nie umieją docenić dobroci jajeczek:
Linkhttp://madeinbrazil.typepad.com/photos/uncategorized/2008/04/21/mm042208.jpgMiłego oglądania.

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 4 wrz 2008, o 00:34 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
7z9 pisze:
w całości?!

Oczywiście, że zawsze biorę do buzi w całości!

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 4 wrz 2008, o 09:30 
Offline
Czarownica z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 3 paź 2005, o 15:39
Posty: 933
Lokalizacja: Tajne/poufne
A czy dalej mówicie o jajkach (kurzych)? :D

_________________
Nie będziemy tego poprawiać. Wszyscy tak robią!
Ludzie się naoglądali telewizji HD i teraz chcą nie wiadomo czego…


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 4 wrz 2008, o 09:33 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
gdyby nie chodziło o kurze to ja bym się obawiał tego przegryzania......... :twisted:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 4 wrz 2008, o 09:58 
Offline
Mistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lip 2007, o 15:54
Posty: 246
Lokalizacja: fuw
Kto co lubi... I filmikiem ilustrować NIE BĘDZIEM.

_________________
Kiedy jestem dobra, to jestem dobra, ale kiedy jestem zła, jestem jeszcze lepsza... Patty Diphusa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 5 wrz 2008, o 23:49 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2004, o 19:32
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa da się lubić...
Solenie jest opłacalne w przypadku jajek na twardo. Wtedy środek odchodzi łatwiej od skorupki. Przy gotowaniu na miękko jest niepraktyczne: temperatura wody wrzącej jest większa niż bez soli i zależna od jej stężenia. Nie pozwala to dobrać właściwych czasów gotowania.

_________________
...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 6 wrz 2008, o 02:00 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Alku, czyli jednak nie mit ?

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 6 wrz 2008, o 14:49 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
Gidja pisze:
Alku, czyli jednak nie mit ?
stężenie soli w wodzie jest tak niewielkie że wpływa na temperaturę gotowania w sposób niezauważalny (przy jednym litrze wody i płaskiej łyżeczce soli masz około 0,5% stężenie masowe). co z kolei sprawia pewnie wahania temperatury wrzenia o mniej niż 1°C. Taki sam wpływa ma: jakie jest bieżące ciśnienie atmosferyczne i na jakiej wys. względem poz morza jesteś. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 6 wrz 2008, o 16:03 
Offline
Mistrz

Rejestracja: 9 cze 2006, o 23:05
Posty: 113
W książeczce Hervego Thisa "Kuchnia i nauka" (Prószyński i S-ka, Warszawa 1998) jest napisane co następuje:
Cytuj:
Dlaczego dodajemy octu do wody, kiedy gotujemy jajka w koszulkach?

Dodanie octu do wrzątku przyśpiesza ścięcie się zewnętrznej części jajka, które wlewamy do wrzątku: tworzy się natychmiast cienka skórka, która nie pozwala jajku na rozlanie się po całym garnku. Pamiętajmy, że sól wywoła ten sam skutek.
Podobnie dobrze jest posolić wodę, w której gotujemy jajka na miękko: w razie gdyby pękła skorupka, białko zetnie się natychmiast, blokując przeciek (innym rozwiązaniem jest zrobienie szpilką w jajku otworka po obu jego końcach; powietrze rozszerzające się pod wpływem gorąca będzie mogło swobodnie ulotnić się, nie powodując pęknięcia).

Ja jestem prosty matematyk, z organicznej miałam dwóję i na ścinaniu białka się nie znam. Czy ktoś kompetentny mógłby to skomentować?

_________________
"Miejcie odwagę żyć dla miłości."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 7 wrz 2008, o 12:34 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Hmm.. brzmi bardzo logicznie i potwierdzało by to po co mówiono mi bym sypał sól do wody, no ale są tu przecież chemicy.. Panowie jaki werdykt ?:>

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 7 wrz 2008, o 18:31 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
Można takich znaleźć więcej ale ten był nieźle opracowany
http://itotd.com/articles/521/water-freezing-and-boiling-myths/

a tu instrukcje do wykonania eksperymentu i podobne wnioski z niego
http://www.miniscience.com/projects/Saltwater/index.html

Cytuj:
Adding salt to water raises its boiling point. Chemically speaking, this is a verifiable fact. Salt does raise water’s boiling point (and lower its freezing point—which is why home ice cream makers use rock salt). But the real question is whether this makes it take longer to get to the boiling point (and, for that matter, how far above 212°F/100°C it will get). Despite what you read in cookbooks, scientists claim that the amount of salt you’d typically add to a pot of boiling water is too small to make any meaningful difference in the boiling time or boiling point.

So, given what I knew should happen, here’s what actually occurred in my experiments
(...)
Boiling Water (with salt): I added a generous 2 tablespoons of table salt—much more than most people would ever use for boiling pasta or vegetables—to a mere 1 liter of water. It boiled in 6 minutes, 33 seconds (versus 6 minutes for unsalted, room-temperature water) and reached a temperature, according to my thermometer, of 216°F (102°C). So clearly the salt had an effect, but not much of one—and this was with an uncommonly high concentration. My verdict: Add salt to water if you want to season it, but don’t expect it to make any significant change in the water’s boiling time or temperature.

Now, I freely admit that my kitchen is no laboratory, and that any number of variables could have influenced the outcome. My measurements may have been imprecise. My freezer may have had uneven zones of warmer or colder air. My glassware may have been contaminated. And so on. But whatever may occur under ideal conditions in a laboratory, when it comes to freezing or boiling water in an ordinary kitchen, common sense prevails

Osobiście zgadzam się z wyrażonym tu poglądem. Nikt o zdrowych zmysłach nie dodaje soli w takiej ilości do niczego (no chyba ze do ogórków :lol: ) Opisane tu stężenie soli w roztworze to około 1,5% (~15g/1000g)

Moje spekulacje pseudonaukowe by Asakura:
Co do przyśpieszana procesu denaturacji białek - hmmm
Białko denaturuje już o około 63°C jajka pękają gdy wzrasta ciśnienie wewnątrz skorupki co oznacza, że ciśnienie pary wodnej wewnątrz jajka jest zbyt duże. Teoretycznie, wg wykresu I-x entalpia pary wodnej po podgrzaniu od 20° do 60° wzrasta 3 krotnie a ciśnienie parcjalne pary do około 11kPa. Jednocześnie objętość właściwa wody wzrasta do 1,012 kg/m3 - to mała zmiana.
Pierwsze oznaki gotowania się wody to około 80° i wtedy też jajka mają tendencję do pękania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 8 wrz 2008, o 08:37 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2004, o 19:32
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa da się lubić...
Wydaje mi się, że przy takim stężeniu soli denaturacja związana z jej dodaniem jest...iluzoryczna. Podobnie, jak wzrost temperatury wrzenia, czego nie zauważyłem wcześniej :oops:

_________________
...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 8 wrz 2008, o 19:11 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Ja się wypisuje zdyskusji i idę się pomodlić do bożka jajek wykonanego z bryłki soli...

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group