PWGay
http://pwgay.vipserv.org/

Ogórki małosolne/kwaszone... by artiil :)
http://pwgay.vipserv.org/viewtopic.php?f=21&t=1884
Strona 1 z 1

Autor:  artiil [ 19 sie 2008, o 20:51 ]
Tytuł:  Ogórki małosolne/kwaszone... by artiil :)

Potrzebujesz:
- 2 kg ogórków do kwaszenia (patrz Uwagi),
- 5-6 ząbków czosnku,
- pęczek kopru,
- korzeń chrzanu (+ ew. liście),
- opcjonalnie garść ziaren gorczycy,
- sól, cukier, ziele angielskie i liście,
- słój szklany, 3 l.

Przygotowujesz:
Myjesz dokładnie ogórki i koper. Obierasz czosnek i chrzan, chrzan kroisz ma małe kawałki. W umytym słoju układasz na dnie trochę kopru, a następnie pionowo układasz ogórki, przetykając gdzie nie gdzie czosnkiem i chrzanem. Następnie znowu warstwa kopru i znowu ogórki z czosnkiem i chrzanem. Ważne, by ogórki nie sięgały zbyt wysoko, bo się zaczną psuć. Na wierzchu wsypujesz gorczycę - i tak większość spadnie na dno. Gdy wszystko jest ułożone, przygotowujesz zalewę. Na litr wody bierzesz 2 łyżki stołowe soli, 2 łyżeczki herbaciane cukru, trochę liści i ziela. Zwykle wchodzi ok. półtora litra zalewy, ale różnie to bywa. Zalewę zagotowujesz i wrzącym płynem zalewasz ogórki, a następnie szybko i szczelnie zakręcasz. Masz spokój na trzy doby - po tym czasie można otworzyć ogórki i jeść.

Konsumujesz:
No, jak to ogórki... :P

Uwagi:
Ogórki powinny być dość wąskie, nie za duże i proste. Ważne, żeby nie były wyschnięte, inaczej robią się dziury w środku. Ogórki należy układać tak ściśle, jak tylko się da. Inaczej się psują. Zalewa musi sięgać ponad ogórki min. 1 cm, żeby na początku nie stykały się z powietrzem - bo się psują. Po upływie trzech dób od zalania otrzymujemy ogórki małosolne. Jeśli takie wolimy, słój powinniśmy przechowywać w lodówce. Jeśli wolimy kwaszone, słój powinien stać w ciepłym miejscu. Od temperatury bowiem zależy szybkość fermentacji i... (bla bla bla) ;) I jeszcze jedno - słój powinien stać na talerzu albo tacce, bo jak jest ciepło, to lubi wyciekać. :)

Autor:  Alek [ 22 sie 2008, o 02:04 ]
Tytuł: 

1)Warunkiem powodzenia akcji jest to, by ogórków nie robiła kobieta z aktualną miesiączką :idea: . Inaczej ogórki się nie udadzą, choć tyczy się to bardziej kwaszonych niż małosolnych.

2)Dobrą modyfikacją jest użycie kamionki miast słoja szklanego

3)Wspomniana gorczyca ma swój urok :)

Autor:  artiil [ 23 sie 2008, o 12:11 ]
Tytuł: 

Kamionka jest dobra, ale nie w tym przepisie. Tu niejako wymogiem jest to, by ogórki były szczelnie zamknięte przez 3 doby, co w kamionce raczej nie wychodzi. Chyba że ma się kamionkowy słój z nakrętką, albo pojemnik ze szczelnym korkiem. :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/