Potrzeba: 2 piersi kurczęce, 2 pomidory, papryka pomarańczowa, łyżka smalcu, pieprz, sól.
Piersi obsmażamy na smalcu, po czym przekłada się całość do garnka z przykrywką. Dolewamy odrobinę wody i dusimy. W międzyczasie myjemi i kroimy warzywa w paski lub niezbyt drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do duszących się piersi, solimy, dodajemy pieprzu i całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i ogrzewać w dalszym ciągu, jeśli uznajemy, że za dużo w tym wody.
Miast pomidorów i papryki można użyć pieczarek, jeśli wolimy.
Spożywać można z ryżem, ziemniakami lub chlebem. To ostatnie rozwiązanie jest najlepsze pod względem optymalizacji czasu, podobnie też jak i zrezygnowanie ze wspomnianego odparowywania wody.
Bon apetito!
_________________ ...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...
|