PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 19 sie 2018, o 13:07

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany post: 19 sie 2008, o 20:51 
Offline
Czarownica z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 3 paź 2005, o 15:39
Posty: 933
Lokalizacja: Tajne/poufne
Potrzebujesz:
- 2 kg ogórków do kwaszenia (patrz Uwagi),
- 5-6 ząbków czosnku,
- pęczek kopru,
- korzeń chrzanu (+ ew. liście),
- opcjonalnie garść ziaren gorczycy,
- sól, cukier, ziele angielskie i liście,
- słój szklany, 3 l.

Przygotowujesz:
Myjesz dokładnie ogórki i koper. Obierasz czosnek i chrzan, chrzan kroisz ma małe kawałki. W umytym słoju układasz na dnie trochę kopru, a następnie pionowo układasz ogórki, przetykając gdzie nie gdzie czosnkiem i chrzanem. Następnie znowu warstwa kopru i znowu ogórki z czosnkiem i chrzanem. Ważne, by ogórki nie sięgały zbyt wysoko, bo się zaczną psuć. Na wierzchu wsypujesz gorczycę - i tak większość spadnie na dno. Gdy wszystko jest ułożone, przygotowujesz zalewę. Na litr wody bierzesz 2 łyżki stołowe soli, 2 łyżeczki herbaciane cukru, trochę liści i ziela. Zwykle wchodzi ok. półtora litra zalewy, ale różnie to bywa. Zalewę zagotowujesz i wrzącym płynem zalewasz ogórki, a następnie szybko i szczelnie zakręcasz. Masz spokój na trzy doby - po tym czasie można otworzyć ogórki i jeść.

Konsumujesz:
No, jak to ogórki... :P

Uwagi:
Ogórki powinny być dość wąskie, nie za duże i proste. Ważne, żeby nie były wyschnięte, inaczej robią się dziury w środku. Ogórki należy układać tak ściśle, jak tylko się da. Inaczej się psują. Zalewa musi sięgać ponad ogórki min. 1 cm, żeby na początku nie stykały się z powietrzem - bo się psują. Po upływie trzech dób od zalania otrzymujemy ogórki małosolne. Jeśli takie wolimy, słój powinniśmy przechowywać w lodówce. Jeśli wolimy kwaszone, słój powinien stać w ciepłym miejscu. Od temperatury bowiem zależy szybkość fermentacji i... (bla bla bla) ;) I jeszcze jedno - słój powinien stać na talerzu albo tacce, bo jak jest ciepło, to lubi wyciekać. :)

_________________
Nie będziemy tego poprawiać. Wszyscy tak robią!
Ludzie się naoglądali telewizji HD i teraz chcą nie wiadomo czego…


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 22 sie 2008, o 02:04 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2004, o 19:32
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa da się lubić...
1)Warunkiem powodzenia akcji jest to, by ogórków nie robiła kobieta z aktualną miesiączką :idea: . Inaczej ogórki się nie udadzą, choć tyczy się to bardziej kwaszonych niż małosolnych.

2)Dobrą modyfikacją jest użycie kamionki miast słoja szklanego

3)Wspomniana gorczyca ma swój urok :)

_________________
...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 23 sie 2008, o 12:11 
Offline
Czarownica z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 3 paź 2005, o 15:39
Posty: 933
Lokalizacja: Tajne/poufne
Kamionka jest dobra, ale nie w tym przepisie. Tu niejako wymogiem jest to, by ogórki były szczelnie zamknięte przez 3 doby, co w kamionce raczej nie wychodzi. Chyba że ma się kamionkowy słój z nakrętką, albo pojemnik ze szczelnym korkiem. :)

_________________
Nie będziemy tego poprawiać. Wszyscy tak robią!
Ludzie się naoglądali telewizji HD i teraz chcą nie wiadomo czego…


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group