PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 21 paź 2018, o 21:20

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany post: 31 maja 2008, o 17:36 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lis 2003, o 14:54
Posty: 2058
Elou

Przepis robiony "na oko" jako kolejny eksperyment kulinarny, więc o dokładne proporcje proszę nie pytać

kurczak inaczej
potrzeba:
- piersi z kurczaka
- suszone pomidory
- świeżą szałwię
- ser typu "lazur"
- śmietanę
- czosnek
- sól, pieprz, biały pieprz, zielony pieprz (cały, nie mielony - sprzedają np. w słoiczkach w zalewie)
- oliwa
- wykałaczki

najpierw przygotowujemy mięso dzień wcześniej: przekrojone wzdłuż (tak, zeby porobiły się takie "kieszonki") piesi opruszamy białym pieprzem i solą, nacieramy czosnkiem, zalewamy kilkoma łyżkami octu balsamicznego, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia przygotowujemy nadzienie: suszone pomidory lekko namaczamy we wrzątku i dokładnie siekamy (rozważałem utarcie w moździerzu ale nie było pod ręką). Do rozdrobnionych pomidorów dodajemy drobno posiekaną świeżą szałwię i kilka kropel oliwy. Jeżeli suszone pomidory były już solone (sprawdzić na opakowaniu) to nie solimy farszu, a nawet jak solimy to nie za dużo. Wyjmujemy mięso z lodówki i zdejmujemy nadmiar czosnku (bo przy smażeniu jak się zwęgli to nieładnie pachnie). W każdą kieszonkę ładujemy trochę przygotowanego farszu i pierś spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wyleciał podczas smażenia.

Oczywiście teraz kurczaka smażymy na oleju/oliwie aż będzie rumiany z wierzchu i sprężysty.

Po usmażeniu zabieramy sie za sos (w międzyczasie usmażone piersi mogą np. dochodzić w piekarniku). Trywialniejszego a przy tym tak smacznego sosu chyba nie ma: wrzucamy do garnka śmietanę i rozdrobniony ser. podgrzewając mieszamy aż sie ładnie wszystko połączy. na koniec dodajemy trochę bialego pieprzu i jak ktoś ma fantazję to dla koloru zielonego - ale nie za dużo bo nie zje tego nikt!

sałatka chrupka:
- sałata lodowa
- rucola
- szczypior
- marchewka
- vinegter (z kurczaka zostały nam: sól, pieprz, oliwa i ocet balsamiczny - to wystarczy :>)

sałatę i rucolę rwiemy palcami, szczypior siekamy, marchewtkę kroimy w plasterki. wszystko mieszamy i dosmaczamy vinegrete 9jezeli wyjdzie za kwazne to można trochę posłodizć najzwyklejszym cukrem)

na tależu ląduje kieszonka kurczakowa wypchana pomidorami i zalana sosem serowym a obok fura chrupiącej sałatki

gotowe!

_________________
niestety Trekker ma dysklawiaturozę
[edit] oraz jest leniwy, mimo że ma Firefoxa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Nieprzeczytany post: 1 cze 2008, o 01:10 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 kwie 2005, o 23:28
Posty: 1743
Lokalizacja: Jedyna słuszna strona Wisły
Brzmi smakowicie. Niestety, na razie nie mam składników, więc pozostaje mi tylko spiąć pierś wykałaczkami....

_________________
We have to make books cool again. If you go home with somebody and they don't have books - don't fuck them.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 9 lut 2009, o 23:57 
Offline
Mistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 lut 2009, o 12:30
Posty: 121
pyszności. polecam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group