Potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków,
- 0.5 kg cebuli,
- 2 jaja,
- kilka łyżek mąki,
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie),
- trochę oleju,
- kiełbaska,
- przyprawy: jarzynka, pieprz, papryka, majeranek, zioła prowansalskie itp.
Przygotowujesz:
Obrane i umyte ziemniaki trzesz na dużej tarce, siekasz drobno cebulę. Mieszasz ziemniaki i cebulę z mąką, olejem, jajami i przyprawami. Kroisz cienko kiełbaskę i dodajesz. Do wysmarowanej tłuszczem foremki wykładasz masę i pieczesz w temp. 200 °C przez ok. 45-60 minut. Gotowe.
Konsumujesz:
Na ciepło, najlepiej z sosem myśliwskim albo grzybowym. Na drugi dzień można odsmażyć bądź odgrzać w piecyku. Można dodać boczku bądź innego mięska. Można też przygotować wersję bezmięsną, np. z cukinią, kolorową papryką i pomidorem.