PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 27 cze 2019, o 13:26

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: tort orzechowy
Nieprzeczytany post: 1 lut 2008, o 00:58 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2004, o 19:32
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa da się lubić...
Zrobiłem ten tort może z 5 razy w życiu i ciągle sobie obiecuję, że znów go zrobię...

Bierze się sześć białek i ubija z cukrem, jak na bezy. Osobno mielimy dość drobno 20 dkg włoskich orzechów. Potem mieszamy z ubitymi białkami i uzyskaną masę wlewamy do tortownicy i suszymy jak typową bezę (tzn. piekarnik nagrzany do ok 200 stopni, około 1/2 godziny, potem zostawiamy do rana).
Po suszeniu masa nie przypomina już bezy a raczej ciasto, średnio wilgotne (kroi się na 2-3 warstwy).
Tedy z pozostałych wcześniej żółtek robi się krem, kawowy lub kakaowy ( ja wolę ten drugi). Bierze się masła, ukręca z żółtkami i pewną ilością spirytusu, dodaje cukru i zaparzonego kakao. Tak uzyskanym kremem przekłada się uzyskany uprzednio blat.

_________________
...a do tego wszystkiego słychać łeb żony sąsiada tłuczony przez niego równo w ściany sąsiadujące... dzielnicowy ma to w du..e trwa to miesiące...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group