PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 20 cze 2019, o 09:23

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany post: 21 sty 2008, o 16:05 
Offline
Czarownica nie z tej Ziemi
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2007, o 00:11
Posty: 680
Lokalizacja: Zakład Języków i Kultur Afryki
Składniki:

– 0,5kg maku (trzeba go zmielić co najmniej trzy razy!)
– duża chałka
– 1l mleka
– 1-2 łyżki stołowe masła
– 3 łyżki stołowe cukru
– 3-4 łyżki stołowe miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
– bakalie: 2 paczki rodzynek (200g.), 1 paczka migdałów (100g.), orzechy włoskie łupane (100-150g.), proporcje można zmieniać wedle uznania
– olejek migdałowy

Przyrządzanie:

– migdały sparzyć i obrać ze skórki (można kupić już obrane płatki migdałowe), orzechy włoskie pokroić lub połamać.

1. do dużej miski wrzucić chałkę pokrojoną w kostkę, migdały, orzechy, rodzynki i miód.

2. w drugim garnku wymieszać mleko, masło i cukier, wrzucić przemielony mak, dodać odrobinę soli i trochę olejku migdałowego, zagotować mieszając (można trochę pogotować).

3. zagotowaną masą zalać chałkę z bakaliami i dobrze wymieszać. jeżeli masa jest za sucha, można dodać gorącego, osłodzonego mleka. jeżeli wyszła za mało słodka, dodać miodu.

smacznego! (:

_________________
twoje zdanie mnie nie interesuje. mam własne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group