Domowy RUMWariant I Składniki:
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka wody
- 50 ml esencji rumowej
- 10 ml esencji waniliowej
- 10 ml esencji ananasowej
- 20 dag cukru
Wariant II Składniki:
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wody
- 48 ml esencji rumowej
- 4 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia w obu wariantach:Do rondla wsypać cukier i podgrzewać, aż zacznie wrzeć i zarumieni się na złoty kolor, dodać wodę, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować powoli, aż cukier rozpuści się. Schłodzić. W słoju wymieszać wszystkie składniki „Rumu” i odstawić na 30 dni. Po tym okresie alkohol przefiltrować i przelać do butelki.
Nalewka brzoskwiniowo-migdałowaSkładniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 rozgnieciona pestka brzoskwini
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 2 szklanki spirytusu
- 1 szklanka koniaku
- 10 słodkich migdałów
Sposób przyrządzenia:Brzoskwinie obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w połówki. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać alkoholami i wodą z cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki. Odstawić szczelnie zamknięte butelki na okres 6 miesięcy, aby trunek nabrał smaku i zapachu.
Nalewka pomarańczowo-kawowaSkładniki:
- Ziarna kawy
- Duża pomarańcza
- 250 ml wody
- 0,5 l spirytusu 95%
- 40 dag cukru
Sposób przyrządzenia:Pomarańczę należy umyć i przekroić na pół, a następnie do każdej połówki wcisnąć po ok. 20 ziarenek kawy. Tak przygotowaną pomarańczę umieszcza się w słoju. Wodę z cukrem gotuje się tworząc syrop, który po ostudzeniu miesza się ze spirytusem i dolewa do naczynia z pomarańczą. Całość zamkniętą, zostawia się na ok. 6 tygodni. Po tym czasie, przefiltrowuje się i rozlewa do butelek gotową nalewkę.
Nalewka mandarynkowaSkładniki:
- 5 dag wysuszonych skórek z mandarynek
- 20 dag cukru
- 0,5 l spirytusu
- 1 szklanka wody
Sposób przyrządzenia:Na początku należy włożyć do słoja skórki z mandarynek i zalać je spirytusem, szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na ok. 2 dni. Potem zlać płyn do butelki. W szklance gorącej wody rozpuścić cukier, przelać do większego naczynia i dodawać nalew cały czas mieszając. Po tym zlać do butelki i odczekać, aż płyn się sklaruje (może to potrwać nawet 2 tygodnie). Sklarowany płyn należy zlać i wraz z płynem z przefiltrowanego osadu dodać do nalewki. Spożywać można od razu.
Limoncelle – cytrynówkaSkładniki:
- 1 l spirytusu
- 12 średniej wielkości cytryn
- 60 dag cukru
- 1 l wody
Sposób przyrządzenia:Umyć bardzo dokładnie cytryny i wytrzeć je czystą ściereczką. Obrać tylko żółtą cześć skórki z cytryn. Pokroić obraną skórkę w paseczki i zalać spirytusem. Zostawić na 2 dni. Rozpuścić w wodzie cukier. Oddzielić spirytus od skórek cytryn, zmieszać z wodą z cukrem i rozlać do butelek.
Nalewka plebanaSkładniki:
- 12 cytryn
- 1 l miodu lipowego lub wrzosowego
- 1 l wódki
- 1 l węgierskiego Tokaju
- 1 l spirytusu
- 2 goździki
- 2 ziarna kardamonu
Sposób przyrządzenia:Wycisnąć sok z cytryn i połączyć z pozostałymi składnikami. Przelać do 5 litrowego gąsiora i szczelnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając w tym czasie zawartość. Po tym okresie, nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 miesiące aby nalewka nabrała smaku i aromatu.
Wersja dodruku w PDF