PWGay
http://pwgay.vipserv.org/

Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^
http://pwgay.vipserv.org/viewtopic.php?f=15&t=3484
Strona 1 z 2

Autor:  mithnae [ 27 kwie 2012, o 20:54 ]
Tytuł:  Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^

Aaaaaaa! Kwiiiiii! Kwiczę z radości, bo dokonałem upgradeu domowego serwera, com go był odkładał 5 lat! Kwiiiii! i mam paięć ECC! Kwiiiii!

Autor:  Chlopiec [ 28 kwie 2012, o 03:05 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

mithnae pisze:
i mam paięć ECC! Kwiiiii!

Dawno temu myślałem, że stosowanie pamięci ECC to naturalna ewolucja - coś co stanie się powszechne. Tymczasem okazało się, że jest wręcz przeciwnie - że ECC stosowano dawniej, a później przestano.
I jak sobie teraz myślę, to właściwie nie wiem, czy ja w ogóle doświadczałem w komputerze błędów, które wykrywa/poprawia pamięć ECC. Jak te błędy się moga objawiać? Bluescreenem? Czy np. nagłą zmianą literki w pisanym tekście?

Autor:  mithnae [ 29 kwie 2012, o 00:59 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

Chlopiec pisze:
I jak sobie teraz myślę, to właściwie nie wiem, czy ja w ogóle doświadczałem w komputerze błędów, które wykrywa/poprawia pamięć ECC. Jak te błędy się moga objawiać? Bluescreenem? Czy np. nagłą zmianą literki w pisanym tekście?

Przeczytałem - nie mam źródła - że jak się pojawiła Vista i okazało się że potrafi się sypać bardzo bardzo z nie wiadomo jakich powodów, to MS wypuścił rekomendację, żeby wszędzie używać ECC. Producenci to olali, mimo że technologicznie to tylko 1/8 drożej. ja za swoją zapłaciłem prawie 80% drożej.
A błędy się mogą objawiać, albo nie i wtedy jest gorzej - uszkodzony kawałek bufora dyskowego, którego nie złapie system operacyjny i zrzuci na dysk jak leci.
Mój komputer robi za serwer, pracuje 24/7 i rzadko przechodzi upgrade'y (ten był po 8 czy 9 latach), więc mam nadzieję że ECC się opłaci.
Swoją drogą chce ktoś kupić stare bebechy? Athlon XP-M 2500, płyta Abit NF7, 1,5 GB RAM DDR1, GeForce TNT2, karta 2xSATA Sil3112, dobry cooler ThermalTake

Autor:  Chlopiec [ 29 kwie 2012, o 03:02 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

mithnae pisze:
Swoją drogą chce ktoś kupić stare bebechy? Athlon XP-M 2500, płyta Abit NF7, 1,5 GB RAM DDR1, GeForce TNT2, karta 2xSATA Sil3112, dobry cooler ThermalTake
Kilka dni temu kupiłem Płytę Gigabyte na KT266 albo KT266A (nie pamiętam) z Athlonem (chyba XP) 1400. NF7 z tym athlonem byłaby dla mnie równie dobra (lepsza, ale mniej kompatybilna z tym co mogła zastąpić). A co to za cooler Thermaltake?
Ewentualnie mogę być zainteresowany tą kartą graficzną, bo podobno stara w nowej konfiguracji sprawia jakieś problemy.

Autor:  mithnae [ 29 kwie 2012, o 03:11 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

Daleko nie masz, możesz jutro wpaść zobaczyć.

Autor:  izotop [ 7 maja 2012, o 15:43 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

Hmm Ten Athlon 2500-M To ciut oszczędniejszy na prąd jest? Bo mnie pozera za dużo mocy. Kartą SATA tez zainteresowan...

Autor:  mithnae [ 8 maja 2012, o 10:19 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

izotop pisze:
Hmm Ten Athlon 2500-M To ciut oszczędniejszy na prąd jest? Bo mnie pozera za dużo mocy. Kartą SATA tez zainteresowan...

nie, bo o ile mobilny procesor potrafi sam w sobie być oszczędniejszy (ma PowerNow!), to desktopowe płyty nie umiały za owych czasów tego uruchomić. próbowałem różnych cudów, ale koniec końcu się poddałem. ale kręci się go lepiej niż zwykłe bo jest selekcjonowany i ma odblokowany mnożnik.
karty sata są dwie, Sil3114 i Sil3112, pewnie zostawię sobie tę czteroportową, tym bardziej że teraz takich już nie można dostać.
do tego w sumie jeszcze trochę dziwnego sprzętu - karta gigabitowa intela i 3c980, SBLive! itp.
może wieczorem mi się zechcę i to wszytsko spiszę dokładnie i tu wrzucę.

Autor:  izotop [ 8 maja 2012, o 19:45 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

Bo widzisz mam ci ja serwerek danych lokalnych i skończyły mi się już wszystkie gniazda SATA plus urządzenie jest zbyt prądożerne głównie przez procesor co ssie 60W niezależnie co robi. Wiec jak urwę te Watów trochę to zobaczymy... W skali miesiąca serwerek kosztuje mnie 60zł :/

Autor:  Chlopiec [ 8 maja 2012, o 21:14 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

izotop pisze:
Bo widzisz mam ci ja serwerek danych lokalnych i skończyły mi się już wszystkie gniazda SATA plus urządzenie jest zbyt prądożerne głównie przez procesor co ssie 60W niezależnie co robi. Wiec jak urwę te Watów trochę to zobaczymy... W skali miesiąca serwerek kosztuje mnie 60zł :/

A to jest tylko NAS? Może w skali dwóch lat opłacałoby się wymienić go na sprzęt będący z założenia NAS-em, zbudowany w oparciu o Atoma i z jednym pojemnym dyskiem oraz usypiający nośniki i siebie gdy jest nieużywany?

Autor:  mithnae [ 8 maja 2012, o 22:13 ]
Tytuł:  Re: Radośnik

izotop pisze:
Bo widzisz mam ci ja serwerek danych lokalnych i skończyły mi się już wszystkie gniazda SATA plus urządzenie jest zbyt prądożerne głównie przez procesor co ssie 60W niezależnie co robi. Wiec jak urwę te Watów trochę to zobaczymy... W skali miesiąca serwerek kosztuje mnie 60zł :/

w takim razie wątpię żeby ci to coś dało, chyba że będziesz robił undervolting i underclocking. ja skręcałem w dół troszkę ten proc, i w domowym serwerku zużycie prądu było na podobnym poziomie co u ciebie 50-60 pln na miesiąc, mierzone kill-a-watem
Chlopiec pisze:
A to jest tylko NAS? Może w skali dwóch lat opłacałoby się wymienić go na sprzęt będący z założenia NAS-em, zbudowany w oparciu o Atoma i z jednym pojemnym dyskiem oraz usypiający nośniki i siebie gdy jest nieużywany?

zważywszy koszty NASów na atomie to raczej się nie zwróci, bo koszty prądu spadną może o połowę, a nas+dysk (skoro ma wymienić dużo małych na jeden/dwa duże) zeżre kupę kasy (jednodyskowe synology 600, dwudyskowe - min 800, 2 terowy dysk 500, 3 terowy - 800), więc w 2 lata to mu się zwróci w 1/3, przy znacznym ograniczeniu funkcjonalności.
to już chyba lepiej zrobić tak jak zrobiłem u asakury - kupiłem dobry router pod tomato z obsługą dysków za 220 i można do niego dołączać dowolną ilość dysków usb. wydajność to ma słabą, ale dyski obsługuje dowolne i potrafi je usypiać i prądowo jedzie "na kropelce"

ale i tak uważam że co serwer to serwer.

Autor:  izotop [ 9 maja 2012, o 06:08 ]
Tytuł:  Re: Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^

Nei, robi za parę innych rzeczy, ździebko zajmuje sie programowaniem i sterowaniem wiec serwer potrzebny mi jako moduł wykonawczy. Poza tym często odpalam różne ciekawe programy serwerowe wiec jest fajnie. No i za serwer drukarki, Media Center tez robi. Media Center jest tak ze podaje Obraz z Audio po HDMI i leci kablem na drugi koniec gdzieś a sterowanie - klawiatura na BT z dyngsem wystającym ze ściany :) Spowodowało to że zrezygnowałem z jakichkolwiek "satelit do TV" i oglądam to co sam se uznam za stosowne, nawet LIVE :)

Autor:  Chlopiec [ 9 maja 2012, o 15:16 ]
Tytuł:  Re: Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^

izotop pisze:
Nei, robi za parę innych rzeczy, ździebko zajmuje sie programowaniem i sterowaniem wiec serwer potrzebny mi jako moduł wykonawczy. Poza tym często odpalam różne ciekawe programy serwerowe wiec jest fajnie. No i za serwer drukarki, Media Center tez robi. Media Center jest tak ze podaje Obraz z Audio po HDMI i leci kablem na drugi koniec gdzieś a sterowanie - klawiatura na BT z dyngsem wystającym ze ściany :) Spowodowało to że zrezygnowałem z jakichkolwiek "satelit do TV" i oglądam to co sam se uznam za stosowne, nawet LIVE :)

No to fajnie. Przy takim zestawie funkcji nie ma co zmieniać nawet na zaawansowany NAS. Można co najwyżej próbować włączyć mu więcej funkcji oszczędzania energii, choć one niestety zazwyczaj powodują ograniczenie wygody.

Autor:  izotop [ 9 maja 2012, o 21:45 ]
Tytuł:  Re: Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^

Na jego pradożernosc składaj sie 3 elementy:

1. 4x HDD -> 48W
2. Procesor AMD 2800XP -> 58W
3. GF FX 5900U -> 30/60W

Więc widzicie sami że lekko nie jest i nie ma w zasadzie czego skręcać.

Jedynie mógłbym zapodawać jakieś obliczenia w tle aby procesor nie robił tylko bezsensownego ciepła.

Autor:  mithnae [ 10 maja 2012, o 02:40 ]
Tytuł:  Re: Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^

izotop pisze:
Na jego pradożernosc składaj sie 3 elementy:

1. 4x HDD -> 48W
2. Procesor AMD 2800XP -> 58W
3. GF FX 5900U -> 30/60W

Więc widzicie sami że lekko nie jest i nie ma w zasadzie czego skręcać.

Jedynie mógłbym zapodawać jakieś obliczenia w tle aby procesor nie robił tylko bezsensownego ciepła.

przede wszystkim pozbyć się suszarki FX5900???

Autor:  izotop [ 10 maja 2012, o 06:38 ]
Tytuł:  Re: Serwer mithnae jako dawca 'organów' + sprawy pokrewne ^^

I czym ja odtworzę jakikolwiek film na YT/Video? Przypomnę ze to moje jedyne źródło oglądania filmów.

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/