PWGay

Politechnika Warszawska w kolorach tęczy
Dzisiaj jest 18 cze 2019, o 15:18

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany post: 18 lip 2009, o 20:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lip 2009, o 01:15
Posty: 10
Siema, od razu mowie ze nie jestem gejem itp pisze tu tylko z tego powodu ze chetnie odpisujecie i macie wiedze na temat studiow na pw;d teamt glownie jest skierowany do osob studiujacych informatyke.

A mianowicie chodzi o zakup komputera. Bede studiowal informatyke na mini i nie wiem jaki jest mi potrzebny. Czy to ma byc wypasiony PC intel i7 radeon hd 4800+ 4-6 gb ramu itp czy tez dobry komputer ale laptop, lecz oczywiscie mniej wydajny. Lubie grac w rozne gry ale chodzi mi o to jaki bardziej przyda mi sie na studiach? czy lepiej poreczny laptop by chodzic z nim na wyklady i cwiczenia czy silny pc na ktorym mozna robic praktycznie wszystko;d dodam jeszcze ze chce wydac gdzies minimum 3 tys maks 4,5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 18 lip 2009, o 20:32 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lis 2008, o 18:25
Posty: 247
To zalezy czym sie chcesz zajmowac - jesli grafika, to bez silnego kompa bedzie ciezko i w tym wypadku przewaza stacjonarka. Jesli bardziej programowanie biznesowe czy sieci, to moim zdaniem lepszy bedzie laptop, o ile przezyjesz bez grania w najnowsze gry w rozdzielczosci miliard na miliard i full detalach ;)

Co do samego kompa to do komfortowego programowania grunt to dwurdzeniowy procesor, ze 2 GB ramu i rozsadnej wielkosci ekran - na laptopie z tym bedzie najciezej, zwlaszcza jesli amsz go czesto ze soba nosic, wtedy 17" raczej odpada, ale ja pracuje czasami na swoim lapie z 15" i tez nie jest zle, chociaz przy korzystaniu z rozbudowanych IDE przydaje sie duzy panoramiczny ekran.

Oczywiscie do pracy na laptopie w domu warto sobie sprawic stacje dokujaca i normalna klawiature.

Swoja droga ciekawe czasy nastaly, zeby na forum gejow PW heteryk z PJWSTK odpisywal innemu heterykowi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 18 lip 2009, o 20:59 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
A moim zdaniem wydajność komputera nie ma wiekszego znaczenia. Nie wiem jak na PJWSTK, choc podejrzewam, ze tam moze byc inaczej, ale PW to raczej uczelnia, ktora sama nie dysponuje zbyt mocnymi komputerami, a zadania zlecane studentom musza byc takie by udawalo sie je wykonywac na tymze sprzecie. Ja przez pierwsze 4 lata studiow chyba nie mialem potrzeby na komputer szybszy niz cos rodzaju pentium kilkaset megahercow. Zadania to i tak algorytmika, ktora jesli jest dobrze wykonana to jest wystarczajaco szybka, bo wykonuje sie ja dla prostych przykladow. Szczegolnie na mini. A jak potrzebujesz do niej wydajnego komputera to znaczy ze nie jest dobrze napisana :P. W koncu podstawy algorytmiczne od wielu lat sie nie zmieniaja.

Szybki komputer przydawal mi sie do prac dyplomowych - ale to dlatego ze mialem duzo danych statystycznych. Mysle ze wiele projektow jest tego typu - wtedy robisz cos na co i tak masz poswiecac duzo czasu, a czy to bedzie czas poswiecony na oczekiwanie na wynik czy tez na kombinowanie, to na to samo wychodzi (w pewnym sensie) i wtedy przydaje sie wieksza moc. No i do symulacji, kompilacji itp. Ale to dopiero nie wczesniej niz na 4 roku, a do tego czasu komputer zdazysz juz zapewne zmienic, jesli faktycznie zalezy Ci na sprzecie.

Mozesz wiec wybierac komputer np. do gier - wtedy pewnie sam wiesz czego potrzebujesz. Ale im lepsza karte graficzna kupisz tym albo bedziesz mial mniej czasu na nauke :P albo tym wiecej na niej stracisz, bo zamiast grac bedziesz sie uczyl. Licz sie z tym ze wydatek ten moze nie byc w pelni wykorzystany, a szybkie karty graficzne szybko traca na wartosci.

Mozesz tez wybierac komputer pod wzgledem noszenia na zajecia. Nie wiem jak teraz ale za moich czasow ludzie tylko czasami komputery ze soba nosili, bo nie kazdy mial. Teraz ma kazdy, wiec moze sie stosuje (wtedy wybieralbym jakis lekki) ale zastanawiam sie czy wykladowcom nie przeszkadza jak ludzie wyciagaja laptopy na wykladach.

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 18 lip 2009, o 22:05 
Offline
Newbie

Rejestracja: 2 lip 2009, o 12:35
Posty: 4
No właśnie. Można sobie siedzieć na zajęciach z otwartym laptopem ? Jak to wygląda na PW ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 19 lip 2009, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lip 2009, o 01:15
Posty: 10
Czyli z tego co mowicie najlepiej byloby kupic 2 komputery:D PC za jakies 2k no z monitorem wyjdzie 3 i laptopa za 2k jakiegos lekkiego takiego zeby na nim pisac. Sam mam dysgrafie i strasznie brzydko pisze wiec wolalbym robic notatki na komputerze;d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 19 lip 2009, o 12:50 
Offline
Chłopiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 mar 2004, o 00:56
Posty: 4986
Lokalizacja: Elka
Prawdopodobnie, jesli mozna robic notatki na komputerze na wykladach, na cwiczeniach, itp, kupic nieduzy laptop za niewielkie pieniadze. Nie pograsz na nim zbyt wiele, wiec nie bedzie Ci zabieral czasu, bedziesz go latwo mogl nosic do szkoly i tam sobie w razie potrzeby przegladac notatki, skany prac domowych i takich roznych na przerwach, zagladac na PWG, odbierac poczte oraz umawiac sie z przystojnymi chlopakami.

A jak juz bedziesz pod koniec studiow i bedziesz mial robic prace dyplomowa, to bedziesz mogl sobie kupic nowoczesny stacjonarny komputerek, na ktorym wykonasz wszystkie zlozone obliczenia znacznie szybciej niz na duzym stacjonarnym komputerku, ktory kupilbys 4 lata wczesniej. A po zrobieniu pracy dyplomowej kupisz sobie w nagrode niezla karte graficzna i bedziesz mogl sobie pograc, o ile bedzie Cie wtedy granie jeszcze interesowalo. :)

_________________
Chłopiec pełen magii

count your blessings now
'fore they're long gone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 19 lip 2009, o 13:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lip 2009, o 01:15
Posty: 10
ok, dzieki ;d a z chlopakami nie mam zamiaru sie umawiac chyba ze na piwo ;d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 20 lip 2009, o 19:42 
Offline
Newbie

Rejestracja: 20 lip 2009, o 19:21
Posty: 3
ja mam jeszcze pytanie dotyczące internetu: czy na całej politechnice (wszystkich wydziałach) jest ogólnodostępne wifi? Jak wygląda dostęp do internetu na PW (najbardziej mnie obchodzi wydział zarządzania)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 20 lip 2009, o 23:09 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:04
Posty: 1680
Lokalizacja: Mchtr
Z tego co mi wiadomo nie ma takiej praktyki. Czy jest WiFi zależy od wydziału.. a czasem nawet o poszczególnych instytutów i ich dobrej woli. Raczej na darmowe korzystanie z internetu poprzez WiFi bym się nie nastawiał.

_________________
Polityczna poprawność - narzędzie obrony głupców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 21 lip 2009, o 12:01 
Offline
Emanacja Pi i Sigmy

Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:28
Posty: 1620
warzycho pisze:
ja mam jeszcze pytanie dotyczące internetu: czy na całej politechnice (wszystkich wydziałach) jest ogólnodostępne wifi? Jak wygląda dostęp do internetu na PW (najbardziej mnie obchodzi wydział zarządzania)

Z tego co wiem w GG jest WiFi ale nie można zbytnio na to liczyć
na elce wiem, że działa
ale skoro masz być na mini (które mieści się w GG) to zapomnij o WIFi, może się coś zmieni do października... nigdy nic nie wiadomo

[edit]
no tak, nie zauważyłem, że to nie ty jesteś ten z mini
w skrócie - na większości WiFi jak na razie jest w fazie testowej lub nie ma wcale
[/edit]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Nieprzeczytany post: 5 sie 2009, o 23:12 
Offline
Mistrz-Magik ;)
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 gru 2008, o 22:10
Posty: 297
Lokalizacja: FTiMS
Asakura pisze:
no tak, nie zauważyłem, że to nie ty jesteś ten z mini
w skrócie - na większości WiFi jak na razie jest w fazie testowej lub nie ma wcale

Fajnie :) Kiedyś to jak chciałem sobie pociągnąć dane rodziny 74LS z TI, to musiałem się zapoznać z cron-em, bo 10-15, kiedy było otwarte lab., pingi dochodziły to 1s a transfer spadał do 1kB/s...
Za to później zatkałem tymi danymi cały serwer :)

_________________
W ręku mam różę i uszy za duże a w sercu Moniuszko mi gra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group