Witam,
jestem kolejnym dręczącym Was tegorocznym maturzystą, który ma trochę wątpliwości co do kierunków na PW, które mam nadzieje jesteście w stanie rozwiać.
Ok. Wszystko od początku. Na tegorocznej maturze zdawałem matematyke i fizyke ( rozszerz. obydwa przedmioty ). Jestem z natury lepszy z przedmiotów ścisłych niż humanistycznych ( tzw. "ścisły umysł" i można powiedzieć, że nauka z tych przedmiotów jest w miarę "fajna" w porównaniu do przedmiotów humanistycznych i przynosi w moim przypadku lepsze efekty ), ale niestety nie mam sprecyzowanego żadnego zawodu, który bym chciał w przyszłości wykonywać... W sumie to nie jestem w stanie nawet powiedzieć co mnie interesuje - dla przykładu w klasie mam osoby, które wyobrażają sobie siebie tylko na jednym kierunku, na przykład :
- mój kolega, który programuje, grzebie ciągle w necie, w systemie, robi stronki i ogólnie kręci go informatyka, nie widzi siebie na żadnym innym kierunku jak informatyka
- z kolei inna osoba ma kogos w rodzinie, kto pracuje w firmie logistycznej, więc ta osoba wybiera sie na logistykę i nic innego jej oprócz niej nie interesuje ( mowa tutaj o logistyce na polibudzie poznańskiej, bo nawet nie wiem czy na PW jest taki kierunek - chodzi tylko o fakt, że oni wiedzą co chcą robić, a ja nie ). W formularzu na PW mam 5 opcji do wyboru, co do kierunku, na jakim chcę studiować. Wygląda on w moim przypadku następująco :
- informatyka na EiTi
- informatyka na MiNi
- Elektronika, Informatyka, Telekomunikacja
- Budownictwo
- brak ( tylko te 4 brałem pod uwagę - nie znalazlem nic innego co by mi pasowalo )
Na razie jest to kolejność, którą preferuje. Informatyki znajdują się na samej górze ( na nie najbardziej chcę się dostać ) , ponieważ mam brata, który kończy już informatykę na polibudzie poznańskiej, jest ogólnie zadowolony z tego kierunku i ma już pracę ( w miarę zadowalającą, wiadomo, że każdy by chciał jak najwięcej ), patrząc na niego tłumaczę sobie, że kończąc ten sam kierunek na pewno zdobędę jakaś calkiem niezla robote. Jest tylko ten problem, że ja nigdy się nie bawiłem w żadne informatyczne "zabawy" typu : robienie stronek, programowanie ( w szkole mieliśmy nauczycielke informatyki, która niczego nas nie nauczyla, wrecz przeciwnie - zniechęciła nas do tego przedmiotu, swoim zachowaniem, jak i sposobem nauczania ). A jak przyszło mi już coś programować na lekcji to szczerze powiedziawszy nie było to dla mnie łatwe, niektóre kroki w kodzie programu były dla mnie niezrozumiałe ( może nie umiałem sobie tego abstrakcyjnie wytłumaczyć, a może mój nauczyciel powinien był mi z tym pomoc i jakoś wytłumaczyć, a tego nie zrobił ). Ale może na informatyce na PW również są osoby, które z informatyką zaczynają od zera, a szybko się uczą i dochodzą do czegoś i to wcale nie stoi na przeszkodzie ? Może poprostu początki zawsze bywają trudne, ale w końcu bym się przełamał i wkręcił w programowanie .. ?Nie wiem czy dałbym sobie z tym radę i głupio by było wpakować się w coś, co już od samego początku byłoby dla mnie męczarnią ). Dlatego wybrałem informatyki. I teraz tak : na dobrą sprawę to u Was na uczelni są 3 rodzaje informatyk :
- na EiTi
- na MiNi
- na elektronicznym
Przeglądałem sobie liste przedmiotów na tych informatykach, to ta na EiTi wydawała się najodpowiedniejsza. Bo ona kojarzy mi się z tym, że tam sie najwiecej programuje i uczy takiej informatyki przydatnej w pracy, z kolei na MiNi jest masa matematyki, nie wiem czy to bardziej teoretyczna informatyka czy co - jak z praca po tym? Czym się charakteryzują te informatyki na poszczególnych wydziałach? Na tą informatyke na elektronicznym nie skladam z tych względów, że:
- na nią były najniższe progi punktowe w 2006, 2007, 2008 ( czyli jest "najslabsza" z tych informatyk - najsłabsza czyt. po niej są mniejsze mozliwosci zrobienia dobrej kariery, zarabiania większych pienidziędzy - ale może nauki na niej jest mniej? albo wogóle moje przemyślenia co do tego są błędne? )
- nie kojarzy mi sie z programowaniem, tylko bardziej z zajmowaniem się sprzętem informatycznym, elektronicznym ..
Ok. Teraz co do kierunku Elektroniki, Informatyki i Telekomunikacji. Tutaj już trochę krócej.
Kierunek poleca mi wujek, który ma znajomego, który siedzi w tym i mówi, że to przyszłościowy zawód i też można po tym znaleźć przyzwoitą pracę. Poleca mi go również mój kolega - student z warszawy ( on ekonomista ), bo jego kolega skończył własnie ten kierunek ( nie wiem z jaką specjalizacją ) u Was na PW i teraz zarabia bardzo dobrze. Ogólnie kierunek wydaje się być ciekawy dla mnie samego, ale nie wiem jak jest w rzeczywistości , tutaj nie bedzie calej masy programowania jak na informatyce, ale znowu bedzie cos innego, moze bardziej hardcore'owego.. i własnie tego chcę się dowiedzieć.. Jak tam jest? Jakie perspektywy po tym? Co mówią studenci tego kierunku? Co tam jest najcięższe?
I na koniec budownictwo. Ten kierunek wydaje mi się również interesujący. Myślę, że projektowanie i budowanie czegokolwiek w przyszłości może mnie satysfakcjonować - tylko, że też nei wiem jak to dokładnie wygląda w rzeczywistości. Bo ot tak nie będę mógł wykonywać tego zawodu. W rodzinie mam sporo budowlańców, którzy raczej nie promują kierunku, który sami skończyli ( mówią, że np informatyka już lepsza ). Argumentują to tak :
- po budownictwie nie można od razu pracować - najpierw trzeba zdobyć uprawnienia, co zajmuje z 2-3 lata, a może nawet i dłuzej ( a informatyk może już np na 3-4 roku studii podjąć jakąś pracę chociażby na pół etatu czy coś )
- trzeba robić jakies praktyki np na budowach, łąźić po błocie, nawet podczas niepogody, mieszkać w baraku z robotnikami
- często pracuje się w delegacjach na jakiś budowach ( podczas gdy informatyk siedzi sobie w firmie/ domowym zaciszu i programuje - ogólnie ma lepszy komfort pracy niż budowlaniec)
No i teraz, że niby kryzys to wstrzymane jakieś budowy i w ogóle, czy to po tym praca będzie jak to jest? Co studenci tego kierunku mówią? Czytałem już o tym trochę w innym topicu, gdzie jakiś student 3 roku mówił, że jest tam harówka ostrzejsza niż się spodziewał.., trochę o specjalizacjach, ale chciałbym jeszcze coś więcej

Ogólnie to nasłuchałem się już wiele, bo jeden poleca mi informatyke, a drugi ją krytykuje i rekomenduje z kolei telekomunikację i sam już nie wiem na co ja się nadaje. Tak więc, proszę żebyście mi napisali jakieś info o tych kierunkach, specjalnościach, o życiu studentów PW i o czymkolwiek co może mi jakoś pomoc lub mnie zachęcić. Warszawa nie wiem czemu, ale to miasto w jakiś sposób mnie przyciąga, pochodzę z małego miasta, ale czuję, że chcę się rzucić na głęboką wodę i przenieść się do wielkiego miasta, gdzie są duże możliwości na edukację i gdzie niczego nie brakuje ( oprócz pewnie przejezdnych ulic i spokoju - bo miasto jest spore, mieszka w nim masa ludzi, więc panuje przepych, a i życie jest bardziej hektyczne i dynamiczne, ale myślę, że to może się okazać wręcz fajne,a jak nie to na pewno do przeżycia) .
Trochę się rozpisałem i do tego może napisałem troche niepotrzebnych rzeczy na przykład dotyczących tego co mi ktoś tam powiedział, czy zadałem jakieś bezsensowne pytania, ale to tak jakoś na spontanie wyszło i to przedstawia mniej więcej mój punkt widzenia na te sprawy. Mam nadzieję, że z czasem pojawią się od Was komentarze, które nawet jeśli nie odpowiedzą mi bezpośrednio, czy nie podadzą wszystkich detali to na pewno będą wielce pomocne i naprowadzą mnie na właściwy trop lub może wtedy zadam trochę bardziej sprecyzowane pytania. ( Bo w innych topic'ach widziałem, że tak to własnie było - ciekawski kandydat na studia wraz z upływem czasu i przyrostem komenatrzy trafniej określał to czego by się chciał jeszcze dowiedzieć

.)
Z góry dzięki za pomoc.